כל מעסיק רשאי לפטר עובדים, להחליף עובדים, לקצץ תקנים. במיוחד בעולם היום, בתקופה בה תחלופת העובדים היא יחסית גבוהה. אך איך אמורים לעשות זאת, או במילים אחרות מהם פיטורים שלא כדין ומה המשמעויות?
תחילה יש להבין- מהי הדרך הנכונה לפיטוריי עובדים?
ישנם מספר כללים שחשוב לקיים על מנת שהפיטורים יהיו תקינים:
שימוע- יש לערוך שימוע לעובד לפני פיטורין. על השימוע להתבצע כדין. לשימוע על פי דין יש כללים ויש צורך לעמוד בכולם. מעסיק שלא מקיים שימוע לעובד לפני הפיטורים חושף את עצמו לסיכון להיתבע על פיטורים שלא כדין.
מכתב פיטורין- אם המעסיק החליט שהוא בכל זאת מפטר את העובד, יש למסור לעובד מכתב פיטורין, טופס 161 וציון מהי תקופת העבודה שלו.
גמר חשבון- יש לבצע לעובד גמר חשבון הכולל תשלום כל הזכויות שלו, פיצויי פיטורין לעובד, ימי חופש והבראה.
הודעה מוקדמת- יש לתת לעובד הודאה מוקדמת לסיום העסקתו.
מהם המקרים הנוספים של פיטורים שלא כדין?
פיטורין שנעשו ללא שימוע מהווה הפרה של כללי הפיטורין כדין, אך מלבד זה ישנם מבחנים נוספים לפיטורים שלא כדין, לדוגמה- פיטורין בשל מוגבלות, פיטורין בשל הריון או טיפולי פוריות, פיטורין על רקע פוליטי או פיטורין בשל עמידה על זכות.
דוגמה לפיטורים שלא כדין
נ', בן 58, עבד 24 שנים בתפקיד פיננסי בכיר בתחום התעופה. מנכ"ל החברה החליט ש-נ' לא מתאים לרוח התקופה, שהוא לא דיגיטלי מספיק והחליט לפטרו ללא שימוע כדין.
ס' היתה בהריון ומיד עם היוודע דבר ההריון למעסיקה היא קיבלה מכתב פיטורין. ללא שימוע, תוך התעלמות בוטה מחוק העסקת נשים.
שאלות נפוצות
פוליגרף- עובד שנקרא לפוליגרף ופוטר לאחר מכן, והסיבה כרוכה רק בפוליגרף, האם זה תקין או שמא מדובר בפיטורים שלא כדין? ידוע כי יש בעיה במהימנות הפוליגרף, ולכן אם מסתמכים על פוליגרף בלבד ובאופן בלעדי אין זה סביר לפטר עובד במקרה כזה. אם נוצר מצב של פיטורין רק בעקבות פוליגרף, ניתן לטעון כי הפיטורים נעשו באופן שרירותי, ובכך לחשוף את המעסיק לתביעה ולזכות את המפוטר בפיצויים גבוהים.
מילואים- עובד שנקרא למילואים ופוטר בעקבות זאת, האם תקין? התשובה היא- כלל וכלל לא! פיטורין בשל שירות מילואים הם בטלים מעיקרם. כדי לפטר עובד בסמוך ליציאה למילואים יש לפנות ולבקש, עפ"י חוק חיילים משוחררים תש"ט 1949, היתר מיוחד מוועדת תעסוקה במשרד הביטחון. כשהמעסיק פונה לוועדה זו עליו להוכיח כי הפיטורין אינם כרוכים או קשורים לשירות המילואים אלא בגין סיבות אחרות. אם פוטר עובד סמוך למילואים והמעסיק לא פנה ביקש וקיבל אישור לעשות כן, חשוף המעסיק לתביעות והעובד זכאי לפיצויים גבוהים מאחר ויתכן כי מדובר בפיטורין שלא כדין.
מה ניתן לעשות במקרה של פיטורים לא כדין?
ראשית יש צורך לפנות לעורך דין דיני עבודה מיד וללא דיחוי. הזמן הוא גורם קריטי במקרה של פיטורים שלא כדין ולכן יש לפנות לעורך דין מנוסה שידע להתמודד עם המקרה. שנית, יחד עם עורך הדין מחליטים כיצד לנהוג- האם לתבוע את המעסיק ולקבל פיצוי כספי? האם להגיש בקשה לצו מניעה לבית הדין לעבודה בנסיון למנוע את הפיטורין ולהחזיר את העובד למקום העבודה? כל מקרה נבחן לגופו לאור הנסיבות.
אל תהססו, אם נרמסו זכויותיכם פעלו במהירות מול עורך דין דיני עבודה ודאגו לזכויותיכם.